Over koffie

één kopje koffie.

Koffie?

Koffie is verleidelijk en bedwelmend en de favoriete drank van miljoenen mensen. We zetten immers ook koffie voor de gezelligheid of lekker voor onszelf, als de begeleider tijdens een troostend gesprek, een goede roddel, heuglijk nieuws of een pittige discussie. We drinken koffie om energie op te doen tijdens werk of studie, om even bij te tanken of om een passende maaltijd af te sluiten. Jaarlijks verbruiken we in België ongeveer 60 miljoen kilo koffie. Dat zijn gemiddeld drie kopjes per dag.

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Er doet een legende de ronde dat de herder Kaldi de plant ontdekte toen hij zijn vermiste schapen zocht. Koffie groeit in veel geografische gebieden van het vulkanische gebergte in Guatemala tot de grote rode vlakten in Brazilië, de smalle bergterassen in Jemen, de weelderige wouden in Ethiopie, de vochtige dalen van Kamaroen tot bergketens in India. Met andere woorden tussen de steenbok en kreeftkeerkring.

Er zijn twee belangrijke soorten koffiebonen. De eerste, Coffee robusta groeit laag, is snel te produceren en goedkoop, maar heeft weinig smaak. Hij wordt vaak gebruikt in snelfiltermaling, oploskoffie en in goedkope melanges. De andere boon: de arabica wordt op grote hoogte (1600m of hoger) verbouwd. Die hoogte zorgt voor koele avonden die het groeiproces van de plant vertragen zodat er in de boon complexe suikers tot ontwikkeling kunnen komen. De arabica-boon heeft een volle en complexe smaak.

Branden is een proces waarbij de koffiebonen worden verhit in een trommel. De groene, ongebrande bonen springen en tuimelen en vanwege de hitte beginnen ze te poppen. De natuurlijke suikers en olien die zich in de koffie bevinden worden gekarameliseerd vandaar de typisch bruine kleur van gebrande koffie.

Er zijn verschillende manieren om koffie te maken. Bij ons zijn de meest gekende manieren: filter koffie, french press koffie, espresso en koffie met pads, pods of capsules gemaakt. Op dit moment is de espresso erg in trek. Een espresso is doorgaans een donker gebrande koffie die een volume heeft van 20 – 30 ml met een doorlooptijd van ca. 25 seconden. Een visueel correct gezette espresso heeft een hazelnootkleurige crema. Een espresso wordt onder druk gezet, het grote verschil met andere koffiezet-methoden.